Arasta Çarşısı
Arasta Çarşısı, Sultan III. Murad tarafından Selimiye Camiisi'ne gelir sağlamak amacıyla Mimar Davut Ağa'ya yaptırılmıştır. Çarşı 255 metre uzunluğunda olup 73 kemerli, tonozlarla örgülü örtülü bir holün iki tarafına sıralanmış 124 dükkandan oluşmaktadır. (Aslanapa, 2014, s.;111) Çarşının dört kapısı bulunmaktadır. Savaş dönemlerinde tahribata uğramış, zaman içerisinde çeşitli restorasyonlardan geçirilmiştir. Arastanın yapıldığı ilk dönemlerde, üstünün tümüyle kurşun kaplı olduğu bilinmektedir. H:1291-M:1874 tarihinde kurşunlar satılarak üzeri kiremitle örtülmüş ve geri kalan kurşun parasıyla da çarşının tamiri yapılmıştır. (Badi, 2000, s.136)
Evliya Çelebi Seyahatnamesinde büyük arasta demekte ve ünlü Haffaflar çarşısı olarak tanımlamaktadır. Çarşıya diğer bir deyişle "Haffaflar Çarşısı" da denmektedir.
Çarşının ortasında bulunan kubbe "Dua Kubbesi" olarak anılmaktadır. Geçmişte dükkan sahipleri her sabah doğru ve dürüst iş yapacaklarına dair burada yemin ve dua ettikleri belirtilmektedir. (Edirne Gezi Rehberi, 2013, s.43)
Edirne'nin tarihi alışveriş merkezlerinden olan Arasta çarşısı, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağıdır.
Foto: Enver Şengül
Ender Bilar-www.enderbilar.com
Kaynakçalar:
1- Aslanapa, Oktay (2014) Edirne'de Osmanlı Devri Abideleri.-İstanbul: Edirne Valiliği Yayınları, Edirne Kitapları No.3, 145s.
2-Badi, Ahmet (2000) Riyaz-ı Belde-i Edirne.- çev: Dr Ratip Kazancıgil.-İstanbul: Edirne Valiliği Yayınlanı No:13, 357 s.
3- Çolak, Ahmet; Dündar, Yaşar; Baki, Zeynep (Editör) (2013) Edirne Gezi Rehberi.- İstanbul: Tablet İlelişim, s.113 s.