Bedesten Çarşısı
Eski Cami'nin yayında yer alan Bedesten Çarşısı, Çelebi Sultan Mehmet (I. Mehmed) tarafından 1417-1418 yılında Eski Camii'ne vakıf olarak mimar Alâaddin'e yaptırılmıştır. Osmanlı döneminin ilk çarşılarındandır. Planı bakımından da Bursa Bedestenine benzetilmektedir. Evliya Çelebi seyahatnamesinde Bedesten Çarşısı ile ilgili şu satırları yazmaktadır; "... ama bunların içinde tâ şehrin ortasında Murad Han bedesteni (—) (—) gayet bakımlıdır. Tamamı (—) adet büyük kubbeleri baştan başa çividi renkli kurşun ile örtülü bakımlı bir bedestendir ki bütün memleketlerin değerli ve seçkin malları burada çok miktarda mevcuttur. Bedesten içinde 300 adet dükkançe ve dolap vardır. Her birinde nice değerli mallar korunmaktadır, ama bir nakışlı dolap üzerinde bu beyt yazılıdır,
"Hüsnün esbâbını hıfz etmeğe ey gevher-i nâb
Oldular didelerim iki kapaklı dollâb"
diye yazılmıştır.
Bu dükkânların içine insan girse bu altın ve mücevherleri, çok pahalı değerli eşyaları seyretmekten insan şaşkınlaşır ve hayran olur. Ud ve anber kokusundan oraya gelenlerin dimağları kokulanır. Bu bedestende nice yüz Mısır hâzinesi olduğundan her gece 60 adet bekçileri aydınlatıp ta güneş doğuncaya kadar gözcülük edip dört tarafında olan demir kapıları kapatırlar."
Bedesten çarşısı, dikdörtgen biçiminde kesme taşlarla kaplanmıştır. Duvarları süslemelidir. 14 kubbeli olup dört cephesinde toplam 54 dükkan bulunmaktadır. Bedesten, 3.038 metrekare, iç mekan ise 1.120 metrekare bir alana sahiptir. Dört kapısı bulunmakta olup iç mekanda dört kapıya açılan 36 hücre bulunmaktadır.
Bugün Bedesten de, altın ve değerli eşya satımı işlemleri yapılmamaktadır. Kentin ticari hayatında önemli yer tutmaktadır.
Foto: Enver Şengül
Ender Bilar- www.enderbilar.com