Beylerbeyi Hamamı

Beylerbeyi Hamamı

Beylerbeyi Hamamı, Çavuş Bey Mahallesi Hükümet Caddesi üzerinde yer almaktadır. II. Murat döneminde yaşamış olan Mirimîran Yusuf Paşa tarafından H:832-M:1428-29 tarihinde cami ve imareti ile birlikte yaptırmıştır.[1] Vakfiyesinde çifte hamam olarak camekânı kubbeli ve havuzlu olarak kayıtlıdır. Gönül açıcı ve benzersiz bir hamam ise de çok zaman harap halde kalmıştır. Ekmekçi Zâde Ahmet Paşa bir bölümünü tamir ettirmiş öbür bölüm harap halde yıkılmıştır.[2] 
XIX. yüzyılın sonlarına kadar faaliyetini devam ettiren hamam Balkan harbinden sonra terk edilerek soyunmalıkları tamamen ortadan kalkmış ve sıcaklık kısımları tamamen harabe haline gelmiştir. 
XV. yüzyılın mimarisinin karakteristik özelliklerini gösteren dış cephelerde iki ve üç sıralı tuğla hatıllar arasında kesme taşlar kullanılarak duvarlara renkli bir görünüş kazandırılmıştır. Diğer yapılarda gördüğümüz dikey konulmuş tuğlalar burada değişik olarak her arada ikişer tanedir. Fakat bazı kısımlarda da tek tuğla kullanılmış olması ve tek tuğla kullanılan kısımlar daha çok üst taraflarda bulunması, Ahmet Paşa zamanında yapılmış olan tamirattan kalma olduğu anlaşılmaktadır. 
Bir dikdörtgen teşkil eden hamamın erkekler ve kadınlar kısmı soyunmalıklarının yan yana olduğu ve yine yan yana iki kapıdan aynı düzeydeki soğukluğa girilmiştir. Kadınlar kısmı sıcaklığı çok küçük olup merkezi büyük bir kubbe ile örtülüdür. Güney yönde beşik tonozlu bir eyvan, büyük bir kemerle sıcaklığa birleşmektedir. Kuzey kenarda buluna iki kapı, erkekler kısmı soğukluğuna açılmaktadır. Erkekler kısmı sıcaklığı, ortada büyük bir kubbenin örttüğü merkezi bir hacim ile bunun dörtkenarında çapraz tonoz örtülü ve büyük birer kemerle orta kısma birleşen planda dört eyvan şemasını meydana getirmektedir. 
Dört köşede bulunan kubbeli köşk hücreleri, sıcaklık planını tamamlamaktadır. Külhan ve sıcak su sarnıcı bütün kuzey kenar boyunca uzanmaktadır.[3]
Harap durumda olan hamam şahıs mülkiyetindedir.
Edirne Kültür ve Tabiat Koruma Kurulunun 04.07.2003 tarih ve 7697 nolu kararıyla tescil altına alınmıştır. Tarihi mülkün Vakıflar kayıtlarına alınıp restorasyonunun yapılarak kültür yaşamına kazandırılması kentin kültür ve turizm değerini artıracağı muhakkaktır.


Ender Bilar - www.enderbilar.com


Kaynaklar:
[1] ERKEN, Sabih (2006) Edirne Hamamları (Ayrı Basım).- Ankara: Vakıflar Dergisi, Yıl:2006, Sayı:10, ss.; 412.
[2] Bâdi, Ahmet (2000) Riyaz-ı Belde-i Edirne, Çev: Ratip Kazancıgil .- Edirne:Edirne Valiliği Yayınları No;13, s.144
[3] ERKEN, Sabih (2006) Edirne Hamamları (Ayrı Basım).- Ankara: Vakıflar Dergisi, Yıl:2006, Sayı:10, ss.; 412