Deva-i Misk Helvası
Bir rivayete göre bir şekerci ustası tarafından üretilen helvanın Osmanlı padişahı II. Murat’ın Edirne’ye geldiği gün padişaha sunulduğu ve adını kendisinin koymasının istendiği Deva-i Misk Helvası, 41 çeşit baharat ve bileşenden oluşmaktadır.
Edirne’nin Osmanlı İmparatorluğuna başkentlik yaptığı dönemden günümüze uzanan ve bir dönem halka ücretsiz olarak dağıtılan kentin özel gastronomi tatlarındandır.
Deva-i Misk Helvası; şeker, baharatlar, yumurta akı ve potasyum bitartarat (asitlik düzenleyici) içerir. Karışım içinde %73 şeker, %25 su, %1,5 yumurta akı, %0,4 baharat karışımı ve %0,1 potasyum bitartarat bulunmalıdır.
Kullanılan baharatlar ve diğer bileşenler: Tarçın, karanfil, yenibahar, zencefil, Hindistan cevizi, karabiber, çörek otu, karahalile, sarıhalile, kakule, havlıcan, mürsafi, portakal kabuğu, meyan balı, polen, rezene, kebabiye, günlük, hıyarışember, safran, kimyon, hatmi çiçeği, ıhlamur, zerdeçal, karabaş otu, kuşburnu, ısırgan otu, üzüm tozu, keten tohumu, keçiboynuzu tozu, böğürtlen, kekik, biberiye, çakışır, defne, kişniş, nane, damla sakızı, sinameki.
Deva-i Misk Helvası; Şeker, su ve potasyum bitartarat karıştırılarak şerbet haline getirilir. 120 °C’ye ulaşıncaya kadar karışım kaynatılır. Daha sonra çırpılmış yumurta akı ilave edilir. Baharat ve diğer bileşenler karışıma eklenerek soğumaya bırakılır. Soğuyan ürün ambalajlanır. Ürün kaşıkla alınıp dolu kaşığın ters şekilde kapatılması ile şekil verilerek ambalajlanabildiği gibi direkt olarak altı sızdırmaz bir ambalaja dökülmek suretiyle de paketlenebilir. (Türk Patent Ensititüsü, 2022)
Deva-i misk helvası, en başta kansızlık, halsizlik, iştahsızlık ve boğaz ağrısı için iyi geldiği söylenmektedir. (Edirne Gezi Rehberi, 2013, s.101)
Edirne Gastronomi kültürünün önemli lezzetlerinden olan "Deva-i Misk" ürününü Aslanzade, Sayınbaş, Keçecizade, Kervan, Osmanlı Şehzade firmalarından temin edilebilmektedir.
Afiyet olsun.
Ender Bilar-www.enderbilar.com