İpsala Pirinci
Edirne’nin İpsala ilçesi ovasında yetiştirilen “İpsala Pirinci” yöre çiftçileri tarafından yetiştirilen çeltiklerden elde edilmektedir.
İpsala Pirinci, iri tane yapılı, camsı ve mat görünüşlü olup tane uzunluğu 6.2 - 7.1 mm arasındadır. Genişliği ise 2.6-3.1 mm arasında değişen Pirinç’in 1000 tane ağırlığı 24 ile 32 gram arasındadır.
Diğer yörelerde yetişen çeltik mahsullerinden elde edilen pirinçlere göre doğal olarak daha mat ve koyu görünüştedir. Piştiğinde pilavı farklı bir lezzet ve aromaya sahiptir. Ülkemizde tüketiciler tarafından tercih edilen pirinçler uzun ve geniş tane yapısına sahip, tanelerde beyaz, tebeşirsi alan bulunmayan ve camsı mat görünüşteki pirinç ürünleridir. Tanelerin görünüşü camsı ve mat ise tüketiciler daha fazla rağbet etmektedirler. Bu nedenle pirinç fabrikatörleri elde edilen pirinç mahsulünü hafif bir şekilde yağladıktan sonra paketlemektedirler. Yağlama işlemi ürünün özelliğini değiştirmemektedir.
İpsala Ovasında yetişen ürünler, Meriç Irmağı ve kollarının getirdiği su ile bereketli yetişirken bölgede tarımın da gelişmesine katkı sağlamaktadır. Ancak sık sık yaşanılan sel felaketleri de çiftçimize sıkıntılı günler yaşatmaktadır.
İpsala Ovası, 1960’larda Meriç Irmağı boyunca yapılan seddelerle ilin en büyük ve verimli tarım alanından biri durumuna getirilmiştir. Batıda Meriç, kuzeybatıda da Ergene Irmaklarının kollarından Basamaklar Deresi üzerinde sulama ve taşkın önleme amacıyla kurulan Altınyazı Barajı göl alanının bir bölümü, Yeni Karpuzlu Göleti ve Sultanköy Barajı da ilçe sınırları içerisindedir. İklim yazla kış, gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkları ile dikkati çekmektedir. Karasal iklim hüküm sürmektedir. Bölgenin yöresel konumu ve iklim özellikleri pirincin bereketli üretilmesine imkan tanımaktadır.
Pirinç önce tarlada çeltik olarak üretilir ve daha sonra, fabrikalarda, kavuzlu çeltik tanelerinin kavuzları soyulduktan sonra, beyazlatılıp parlatılır ve pirinç mahsulü olarak elde edilmektedir. İpsala’nın bereketli topraklarının toplam 250 bin da’lık sahasında çeltik tarımı yapılmaktadır. Çeltik üretimi ise 200 bin ton civarındadır. Çeltik üretimi genişliği 500 - 10000 da arasında değişen işletmelerde yapılmaktadır. İpsala Ovasında çeltik tarımı geniş iletmelerde yapıldığı için bir endüstri haline gelmiştir. Çeltik yetiştirilmesi için ekimden hasada kadar gerekli olan bütün işler makine ile yapılmaktadır. İlçede 15 adet modern makine ve teknolojilerle donatılmış çeltik fabrikası bulunmaktadır. Bu fabrikalar çeltik mahsulünü modern usullere göre pirince işleyip paketlemektedirler.
İpsala Pirinci’ne coğrafi işaret ve markalama işleminin yapılabilmesi için Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığınca 27.04.2012 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuru yapılmıştır. Yapılan incelemeler neticesinde Ürün, 196 tescil numarasıyla 02.05.2016 tarihinde tescil edilmiştir.
Foto: Türk Patent ve Marka Kurumu Arşivi
Kaynak:
https://ci.turkpatent.gov.tr/cografi-isaretler/detay/38065
(Erişim Tarihi: 10.09.2022)