Kasım Paşa Cami

Kasım Paşa Cami

Kasım Paşa Camii, Talat Paşa Mahallesi sınırları içinde yer almakta olup Tunca nehri kenarındadır. Tunca nehri kenarına yapılan seddelerin içinde kalan camii, geçen yıllar içinde taşkın alanı içinde kaldığından sel baskınlarına uğramıştır. Bugün terkedilmiş ve harap haldedir.

Ahmet Bâdi Efendi yayınlamış olduğu Riyâz-ı Belde-i Edirne adlı eserinde Camii’nin Evliya Kasım Paşa Mahallesinde, Kirişhane Caddesinde 113 numarasında olduğunu ve H:883-M:1478-1479 tarihinde Evliya Kasım Paşa tarafından yaptırıldığını, bir kubbe ve bir minareli camii olduğunu yazmaktadır.

Sultan II. Murad ve Fatih’in vezirlerinden olan Kasım Paşa tarafından yaptırılan cami, Tunca nehri kenarında cazip bir peyzaj içerisinde yontma taşlarla inşa edilmiş olup tromplar üzerine bir tek kubbe ile örtülmüştür. Cami’nin önüne ahşaptan bir son cemaat yeri yapılmıştır. (Aslanapa, 2014, s.85)

Caminin yakınında, cemaatin abdest almasını sağlamak için nehre on dört basamaklı bir taş merdiven de yapılmıştır. Cami’nin tamamlandığı yıl vefat eden Kasım Paşa da buraya gömülmüştür.

Cami'nin inşa kitabesinde; "Allah'ın mescitlerini yapanlardandır ve bunlardan bir bina olan yüce, toplayıcı, latif ve şereflilerin toplandığı bu yapıyı Hicri Nebevî -güzel salat onun üzerine olsun- 883 yılında, Kasım Paşa yaptırdı. -Dilediği hususlarda Allah kendisini muvaffak kılsın- yazmaktadır. Bu kitabe ile de Cami'nin Kasım Paşa tarafından yapıldığı tescil edilmektedir. Ayrıca Cami’nin batı duvarı ortasında bir güneş saati dikkat çekmektedir. 

Günümüze ulaşmayan ve arsası başka bir adreste tescilli olduğu halde Eski Elektrik Fabrikası bahçesine yapılan Balaban Paşa Cami’nin yerine öncelikle harap durumda olan camilerimizden olan Kasım Paşa Cami’nin kurtarılması düşünülmeliydi. Gerek seddelerin ilk yapıldığı gerekse bugün hızlı tren yapımı çalışmalarında Cami’nin kurtarılmasına yönelik çalışmalarının yapılmaması ve bu konuda projelerin uygulamaya geçirilememesi kentin tarihi ve kültürel miraslarına verilen değeri göstermektedir.   Edirne Valisi Sayın Yunus Sezer’in son demeçlerinden Cami’nin kurtarılmasına yönelik çalışmalarının başlatıldığı haberleri sevindiricidir. 

Tunca Nehir yatağının temizlenmesinin ardından caminin restorasyonunun yapılarak tekrar eski günlerine dönmesi ve kentin yaşamına kazandırılması en büyük dileğimizdir.

Bu Cami’nin müze’ye dönüştürülmesi, padişah Avcı Sultan Mehmed’in Tunca nehrinde gezdiği süslemeli, sedefli kayığı ve çevre düzenlemesiyle de eski yıllardaki nehir gezilerinin  gerçekleştirilmesi bir projeyle hayata dönüştürülemez mi? 


Not. Anadolu Ajansı’nın haberine göre Edirne Valiliğince Kasım Paşa Camii’nin restorasyonu Ocak 2024 ayında başlatılıyor. Haber için tıklayınız.  


https://www.aa.com.tr/tr/kultur/tunca-nehri-kenarindaki-5-5-asirlik-yali-camisinin-restorasyonu-gelecek-ay-baslayacak/3083149


Ender Bilar www.enderbilar.com 


Kaynaklar:

Aslanapa, Oktay (2014) Edirne’de Osmanlı devri abideleri.- İstanbul: Edirne Valiliği Kültür Yayınları, Edirne Kitaplığı 3, s.145

Bâdi, Ahmet (2000) Riyâz-ı Belde-i Edirne.- çev.Ratip Kazancıgil, Edirne: Edirne Valiliği Yayınları No:13, s.  s.357