Keşan Siğilli Bamyası

Keşan Siğilli Bamyası

Keşan Siğilli Bamyası, Keşan ilçesinin bazı köylerinde yetiştirilmektedir. Bamya, koyu yeşil renkli olup düzgün ve beşgen köşeli meyvelere sahip Sultani Bamya çeşidinden elde edilir. Meyve eti yumuşak ve çok lezzetlidir. Sofralık bir çeşit olan Sultani Bamyada hasat gecikmesi ile selülozlaşma çok yavaş olur. Keşan Siğili Bamyasının diğer bamyalardan ayıran en önemli özellikleri tüysüzlük, küçük çekirdekli oluşu ve sulama gerektirmemesidir.

Bölge’de ilk bamya ekimine 1965’li yıllarda başlanmıştır. İlk yıllarda köy halkı kendi ihtiyaçları için elle, çapa ile ocak açarak üretim yapmışlardır. Elden ele geçen tohumlar 1980’li yıllarda köy halkı tarafından mibzer ile ekilmeye başlanmıştır. Nisan yağmurlarından sonra bölgenin az yağış alması, kumlu ve tınlı toprak yapısı Keşanlı Siğilli Bamya yetiştiriciliği için önemli bir avantaj oluşturmaktadır.

Bugün Keşan İlçesinin  Siğilli, Türkmen, Kılıçköy, Boztepe, Şabanmera, Karlıköy, Kızkapan ve Karahisar köylerinde sıklıkla ekilmektedir.

Keşan Siğilli Bamya, ortalama 1,5-3 cm arasında olduğunda hasat edilmektedir. İki günde bir hasat aşamasına gelen ürün haftada 3-4 defa hasat edilebilmektedir. Elle kırılarak tek tek toplanan ürün her toplamada dönümden ortalama 10-15 kğ. ürün alınabilmektedir.

Köy halkı tarafından yollarda satışa sunulan bamyalar çok ilgi görmektedir.

Keşan Siğilli Bamyasına coğrafi işaret tescili almak amacıyla Keşan Ticaret ve Sanayi Odasınca  26.12.2019 tarihinde gerekli belgeler hazırlanarak başvuru yapılmıştır. Yapılan değerlendirmeler neticesinde ürünün tescili 617 tescil no ile yapılmış ve 7.12.2020 tarihinde coğrafi işareti tescil altına alınmıştır. (cografiurun.com; 2022)

Edirne merkez ilçe Yıldırım semtinde yetiştirilen bamya’nın da lezzeti bilinmektedir. İlgili kurum ve kuruluşların bu bamyamız için de coğrafi işaret tescilinin alınmasına yönelik girişimlerde bulunması gereklidir. Bu gelişmeler   kentimizin sebze üretimine önemli katkı sağlayacaktır.


www.enderbilar.com