Meriç Yer Fıstığı
Meriç Kaymakamlığı, Edirne Tarım İl Müdürlüğü, Meriç Tarım İlçe Müdürlüğü, Meriç Ziraat Odası gibi kurum ve kuruluşlar tarafında geliştirilen ve Trakya Kalkınma Ajansının da destek verdiği projelerle Meriç Yer Fıstığı’nın ekim dikim alanlarının geliştirilmesi, kırsal kalkınma modeli olarak yöre çiftçisi için özendirilmesi, ürünün kalitesinin korunması ve tanıtımının yapılarak katma değeri yüksek alternatif yan ürünlere dönüştürülmesine yönelik çalışmalar başarıyla sürdürülmüştür. Bu bağlamda, Balkanlardan mübadele sırasında gelen göçmen ailenin mendil içinde getirdikleri tohumları kendi kışlık ihtiyaçları için ekimleri sonucunda elde edilen ürünün lezzetinin dostları tarafından dillendirilmesiyle ünlendiği de anlatılmaktadır. (Uslu, M.; 2022)
Meriç Yer Fıstığı; Edirne’nin Meriç ilçesinde özellikle Nasuhbey ve Alibey Köylerinde yetiştirilen baklagiller familyası (Fabacea, Arachis hypogaea) içinde yer alan kentin gastronomi ürünlerindendir. Küçük tane (tohum) yapılı, tohum zarı ince ve kızıl, kabuğu ince ve çabuk kırılabilen yapıdadır. Çerezlik olarak satışa sunulduğu gibi yağ sanayiinde de değerlendirilerek ülkemiz ekonomisine kazandırılmaktadır.
Yetiştirildiği bölgede yaz sezonunun iklimsel olarak kısa sürmesi nedeniyle sadece birinci ürün olarak ekilebilmektedir.
Hasat zamanı ekim ayının ilk haftası ile kasım ayının son haftası arasındadır. Meriç ilçesinin kuzey batı ve kuzey sınırından geçen Meriç Nehri, Meriç Yer Fıstığının ekim alanlarının toprak yapısının alüvyonlu, gevşek, kumlu-tınlı ve taban suyu fazla yüksek olmayan yapıda olmasını sağlar. Zıt çatallanan bitkinin gelişme süresi 120-140 gündür. Bu süre içinde istenen ortalama sıcaklık aralığı 22-28 ºC ortalama yağış 500-600 mm/m²’dir. Coğrafi sınırın sahip olduğu bu iklim ve toprak özellikleri, Meriç Yer Fıstığının ayırt edici özelliklerini kazanmasını sağlar.
Kurutulmuş Meriç Yer Fıstığının toptan satışı ise 25-30 kg’lık çuvalda yapılır. Çuvallar en fazla 5 adet çuval üst üste gelecek şekilde istiflenmelidir. Direk güneş ışığına maruz kalmadan 20 °C derecede karanlık bir ortamda muhafaza edilmelidir. (Türkpatent.gov.tr, 2022)
Edirne İli Meriç İlçesi Ziraat Odası Başkanlığı’nın Meriç Yer Fıstığı ürününe coğrafi işaret almak ve marka tescilini yaptırmak amacıyla 28.04.2017 tarih ve C20/027 dosya numarasıyla Türkiye Patent ve Marka Kurumuna müracaat etmiştir.
Yapılan incelemeler neticesinde bu coğrafi işaret, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 28.04.2017 tarihinden itibaren korunmak üzere 29.09.2022 tarihinde tescil edilmiştir.
Ürünün logosu ve menşei adı amblemi ürünün ambalajı üzerinde yer almalıdır.
Kaynaklar: