Nusret Miroğlu (16.9.2004-7.5.2008)

Nusret Miroğlu (16.9.2004-7.5.2008)

Nusret Miroğlu, 1947 yılında Bayburt’ta doğdu. İlk ve Orta Öğretimini Bayburt’ta, Liseyi Erzincan’da okudu. İstanbul Hukuk Fakültesi’ne 1966 yılında giren Miroğlu, buradan 1970 yılında mezun oldu. Avukatlık Stajını bitirince Kaymakamlık Sınavı’nı kazanarak İstanbul’da görevine başladı.

İpsala, Arhavi ve Eminönü de Kaymakam Vekilliği yaptı. Kaymakamlık kursundan mezun olunca 1974 yılında Kurşunlu’ya atandı. Daha sonra 1977 yılında Emniyet Teşkilâtına girerek İstanbul Emniyet Müdürlüğü 3. Şube Müdürlüğü’ne tayin oldu. Buradan 1978 yılında Mutki Kaymakamlığı’na atanan Miroğlu bir ara devlet memurluğundan istifa ederek serbest Avukatlık yaptı.

Nusret Miroğlu, 1980 yılı itibariyle Isparta Emniyet Müdürü oldu. Onu daha sonra Antalya Emniyet Müdürlüğü’nde Şube Müdürlüğü ve Müdür Yardımcılığı’nda görüyoruz. Miroğlu, 1983 yılında Kastamonu Emniyet Müdürü oldu. Bu görevinden 1984 yılında Emniyet Genel Müdür Yardımcılığı’na getirildi. Miroğlu bu görevini 4 yıl sürdürüp 1988 yılı itibariyle İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı’na tayin oldu.

   Nusret Miroğlu, ilk valilik görevine 12.4.1990 tarihinde Yozgat’ta başladı. Yozgat’ta iki yıl görev yapan Miroğlu, 19.2.1992 tarihinde Merkez Valiliği’ne getirildi. Bu görevinde iken, 17.4.1996 tarihinde Bolu Valisi oldu. Uzun süre bu görevde kalan Miroğlu, 7.8.2000 tarihinde yeniden Merkez Valiliği’ne atandı. Miroğlu, 30.1.2003 tarihinde Diyarbakır Valiliği’ne atanarak, 10.2.2003 tarihi itibariyle de Koordinatör Vali unvanını aldı.

     Diyarbakır’dan Edirne Valiliği’ne getirilen Miroğlu görevine, 16.9.2004 tarihinde başladı. Edirne’yi Avrupa kıtasında bulunması nedeniyle farklı bulan Miroğlu, basınla ilişkilerine çok önem verirdi. Basının “kendi gözü ve kulağı” olduğunu belirtirdi.

   Edirne’de onarımları başlatılan tarihi eserler yanında Köydes Programını da devam ettirerek tarım çalışmalarına da hız verip Orhaniye Köyü’ndeki Bağ Projesi’ni törenle başlattı.

    Dünyanın sayılı tarihi eserleri arasında adı geçen Musevi Havrası konusunda bilirkişilerle görüşerek 1997 yılında çöken binanın bir an önce onarımdan geçirilebilmesi için Musevi yetkilileriyle temaslarda bulundu.

    Edirne Valiliği bünyesinde hizmet vermekte olan Etur A.Ş. (Edirne Turizm Endüstri ve Ticaret A.Ş.) tarafından hazırlanan; Kanuni, Fatih, Saraçhane, Yalnızgöz ve Bayezid Taş Köprülerinin restorasyon projeleri konusunda bilgi aldı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından finanse edilen Selimiye Camii onarımı ile Çevre Düzenlemesi çalışmaları da ETUR A.Ş. tarafından yapılıyordu. Ayrıca Miroğlu, eski eserler konusunda Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nce yürütülen çalışmalarda; Üç Şerefeli Camii ile Hıdırlık’ta bulunan Bademlik Camii onarımlarının da planlamaya göre devam ettirdi. Saatli Medrese I.Kısım Onarımı yanında Süle Çelebi, Muradiye, II.Bayezid ve Selçuk Hatun Camii’leri de Ramazan Bayramı ile birlikte ibadete açıldı. Saray Hamamı restorasyonu projesi de Koruma Kurulu tarafından onaylandı.

Eski eserlerin onarım ve düzenlenmesi çalışmaları sırasında Selimiye Camii ile Arkeoloji Müzesi arasında bulunan arsada Osmanlı Dönemi Mezar Taşları sergilenme ve Kuşçu Doğan ve Kirazlı (Şahabettin Paşa) Camii onarımları da sürdürüldü.

       Milli Eğitim yönüyle Keşan’da Ali İhsan Çuhacı tarafından yaptırılan Fatih İlköğretim ile yine Keşan Yukarı Zaferiye İlköğretim Okulları tamamlanarak hizmete açıldı.

Edirne Merkez’de de Saraçhane ve İstasyon Mahallelerinde Sağlık Ocağı birimleri de halkın hizmetine sunuldu. Ayrıca o aylarda birçok Sağlık Tesisleri’ndeki onarımlar yanında eski Sağlık Meslek Lisesi binası da yıktırılıp yerine Edirne Devlet Hastanesi’ne ek hizmet binası yaptırıldı. O dönemde Edirne’de Aile Hekimliği uygulaması çalışmalarına da başlandı.

     Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne bağlı İbrahim Paşa, Musalla, Hacılar, Buçuktepe, Atlar ve Kadıbedrettin Çeşmeleri Edirne Anıtları ve Eski Eserlerini Koruma ve Yaşatma Derneği tarafından onarımdan geçirildi. Enez Kalesi 2005 yılı kazı çalışmaları da tamamlanarak çıkarılan tarihi eserler de Edirne Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü’ne teslim edildi.

     Vali Nusret Miroğlu döneminde Makedonya (Saat veya Yangın) Kulesi kazılarına devam edilerek, Fatih Sultan Mehmet Heykeli, eski Otogar’ın (DSİ ve Spor İl Müdürlüğü karşısında) köşesine 4.2.2006 günü yerleştirildi. Yıldırım’da Hıdırlık Tabya’nın projesi hazırlanarak çevre temizliği yapıldı. Sarayiçi’nde kazısına devam edilen Yeni Saray’da çıkan eski eserlerin temizlik ve konservasyonun da kullanılmak üzere Çamaşırcılar Sokağı’nda bulunan Peykler Medresesi kazı heyetine tahsis edildi.

Sitti Şah Sultan Camii Haziresinde bulunan Sitti Şah Sultan’ın mezarı onarımdan geçirildi. Tarihi mezarlıkların bakım ve onarımını planlayan proje gereğince Beylerbeyi Camii, Kuşçu Doğan Camii ve Şahabettin Paşa (Kirazlı) Camii ve hazirelerinin restorasyon çalışmaları sürdürüldü.

Edirne kenti ile ilgili olarak 1967 ve 1973 yıllarında yayınlanan il yıllığı yeniden “Edirne İl Yıllığı 2005” ismiyle yeni bilgi ve belgelerle düzenlenip yayınlandı. Ender Bilar tarafından kaleme alınan Edirne’nin Basın-Yayın Tarihi adlı iki cilt eser ile Yard. Doç. Dr. Güler Dalgıç tarafından hazırlanan “Edirne’nn Yeşil Örtüsü” ve Yard. Doç.Dr. Ratip Kazancıgil, Nilüfer Gökçe, Ender Bilar tarafından yazılan “Edirne Eğitim Tarihi” isimli eserlerde Edirne kültür hayatına kazandırıldı.

Vali Nusret Miroğlu; Trakya İlleri Mülki ve Mahalli İdareleri’nin katılımı ile kurulan TRAKAB’ın başkanlığına seçilerek Trakya’da yeni bir planlamanın yapılmasını önerdi. Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli bölgelerini içine alan arazilerde 1/25 binlik bir planın yapılması konusunda çalışmalara başlanacağını açıkladı.

Ancak zaman içinde TRAKAB’la ilgili olarak Edirne Valiliği ile Edirne Belediye Başkanlığı arasında çıkan anlaşmazlığa Çöp Depolama alanı sorunu da eklendi. Anlaşmazlık eski Elektrik Fabrikası’nın kiralanması olayı ile had safhaya çıktı.

Edirne’de önceki dönemlerde onarım ve restorasyonu yapılan konut ve işyerleri Vali Nusret Miroğlu zamanında satışa çıkarıldı. Satışa sunulan eserler arasında: Darüleytam Binası’nın bir bölümü, Saraçlar Caddesi’ndeki Özel İdare İş Merkezi, Duyun-ı Umumiye (Garanti Bankası arkası) Merkezi, İkiz Evler, Bahattin Öğütmen Konağı ve Necmi İge evi v.b. sayılabilir.

Edirne Hükümet Konağı ve çevre düzenlemeleri için ihale yapıldı. Kavgaya neden olan Dertli Mustafa Bey Çeşmesi’nin birebir ölçülü maketi valilikçe Vilayet Bahçesi’ne yaptırıldı. Bahçe ile birlikte Paşa Kapısı ve bölümleri onarımdan geçirilerek Hükümet Konağı’na girişler bu kapıya yönlendirildi. Kapı ferforje demirden yeniden yaptırıldı.

     Edirne Milli Eğitimi, İlköğretim seviyesinde Türkiye genelindeki başarılarını 2007 yılında da devam ettirdi. Edirne; Türkçe-Matematik puan türünde Türkiye 5. Olurken Matematik-Fen Puanı türünde Türkiye 2.liğini aldı. Genel sıralamada ise Türkiye üçüncüsü oldu. Milli Eğitim’deki atılımlarına devam eden Edirne, Güzel Sanatlar Anadolu Lisesi’nin temelini atarak inşaatına da başladı.

    Vali Nusret Miroğlu döneminde Edirne, Aile Hekimliği uygulamasına girerek sağlıkta yeni bir atılım gerçekleştirdi. Aslında Edirne’de, Türkiye genelindeki standardın üstünde sağlık hizmeti veriliyordu. Hatta Edirne, sağlıkta Balkanlar’da önemli bir merkez olma yolunda hızla ilerliyordu.

     Vali Nusret Miroğlu’nun 2007 yılı çalışmaları arasında Turizm ve Kültür konuları çok yoğunluk kazandı. İlhan Koman Evi onarımı Mayıs 2007 tarihi itibariyle bitirildi. Sarayiçi Yeni Saray kazılarına başlandı. Uzunköprü Halk Kütüphanesi restorasyonu projesi Koruma Kurulu’na sunuldu. Arkeoloji ve Türk İslam eserleri Müzeleri onarım ve projelendirme çalışmaları ilgili kurumlara gönderildi. Ayrıca, 2006 yılında Vali Nusret Miroğlu’nun gayretleriyle Ayşekadın Halk Kütüphanesi’nin bir bölümünde gençlere yönelik yeni bir “Gençlik Merkezi” oluşturuldu.

Vali Nusret Miroğlu Hatay Valiliği’ne atandı. DSİ Sosyal Tesisleri’nde verilen veda yemeğinden sonra Edirne’den ayrıldı. Hatay Valisi iken, Haziran 2009 da Merkez Valiliği’ne alınmıştır. 2011 yılında da emekli olmuştur.


Mehmet Ağırgan


Kaynakça:

        1- Ağırgan, Mehmet (2012) Cumhuriyet dönemi Edirne Valileri.- Edirne: Edirne Valiliği İl Özel İdaresi, s,189