Tayyip YILMAZ

Tayyip YILMAZ

Kentimizde, eğitimci, akademisyen, fotoğraf sanatçısı, ressam ve yönetici kimliğiyle önemli izler bırakan Tayyip Yılmaz, fotoğraf makinasının deklanşörüne dokunarak çektiği fotoğraflar, yağlı boya tabloları, kara kalem çizgileri ve kaleme aldığı eserleriyle Edirne’yi gelecek kuşaklara taşımayı başarmıştır.

Tayyip Yılmaz 1930 yılında Bulgaristan’da doğdu. 1935 yılında ailesiyle birlikte Tekirdağ’ın Balabanlı Köyü’ne göç etti. 1 Kasım 1940 tarihinde üç yıllık ilkokula başladı. 15 Mayıs 1944 tarihinde ilkokulu bitirdi. 15 Aralık 1944 yılında köyden seçilerek altı arkadaşı ile birlikte Kepirtepe Köy Enstitüsüne kayıt yaptırdı. Köy Enstitüsünü 20 Haziran 1951 tarihinde bitirdi. O dönemde resme olan ilgisini fark eden Selahattin Hüsnü Taran’dan resim dersleri aldı. Bu eğitim sayesinde Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş bölümünü birincilikle kazandı.        

Gazi Eğitim Enstitüsü’nde çok kıymetli öğretmenleri oldu. Malik Aksel, Refik Epikman gibi değerli öğretmenleri sayesinde bilgi ve becerilerini geliştirdi. Buradan 1954 yılında mezun oldu. Kur’a ile Bingöl Ortaokuluna tayin oldu. Bingöl’de iki ders yılı çalıştı. Askerlik görevini Ankara Piyade Yedek Subay Okulu’nda tamamladıktan sonra yine kur’a ile Malatya Akçadağ Öğretmen Okulu’na tayin oldu. Gerek Bingöl gerek Malatya’daki görevleri sırasında bu yörelerin kültürel ve coğrafi öğelerine ilişkin çok sayıda resim yaptı.

Tayyip Yılmaz, 30 Mayıs 1958 yılında Edirne Erkek Öğretmen Okuluna atandı. Kentte yaptığı çalışmalarla, sergilerle dikkatleri çekti. Dönemin Millî Eğitim Müdürü Necip Güngör Kısaparmak tarafından kendisine Edirne Devlet Güzel Sanatlar Galeri Müdürlüğü teklif edildi. 5 Mayıs 1968 tarihinde Galeri’nin ilk kurucu müdürü oldu. 1977 yılında yeni kurulan Edirne Mimarlık ve Mühendislik Akademisi’nde görevlendirildi. Trakya Üniversitesi’nin kuruluş sürecinde yer aldı. Üniversite kurulduktan sonra Mimarlık Fakültesi kadrosuna katıldı. 1985 yılı Haziran ayında emekli oldu.

Görev süreci boyunca kendi alanıyla ilgili birçok öğrenci yetiştirdi. Bunlardan Zafer Gençaydın, Atilla Atar ve Gören Bulut profesörlüğe kadar yükselmiş ve çalıştıkları Güzel Sanatlar Fakültelerinde Dekanlık yapmışlardır.

Mehmet Güler resim çevrelerinde, Cevat Yıldırım sanat ve çevre araştırmalarında adı sıkça duyulan öğrencileridir. Resmin yanı sıra henüz Kepirtepe Köy Enstitüsü’nde iken başladığı fotoğrafçılık çalışmalarını Gazi Eğitim Enstitüsü’nde Şinasi Barutçu öğretmeninden aldığı derslerle geliştirdi. Fotoğraf sanatını resim çalışmalarına belgesel bir destek olarak kullandı. Edirne’de geçirdiği sürede kendi çektiği ve derlediği fotoğraf arşivi yirmi bin kadar fotoğrafa ulaşmıştır. 

Edirne Fotoğraf Derneği’nin kurucularındandır. Kırkpınar konulu ulusal fotoğraf yarışmasında bir kez birinci olmuştur. Kırkpınar konusunda üç ayrı kitap ve çok sayıda bilgilendirici posterler hazırladı. Kişisel sergilerinden bazılarının yer ve tarihleri şu şekildedir.